BACK-UP project voor jongeren 04 08 2017

Waarom gezinsmigranten sneller inburgeren dan vluchtelingen? Ze hebben een netwerk. BACK-UP leert jonge vluchtelingen en kinderen met een migratie achtergrond netwerken bouwen, onderhouden en benutten.

Recent gepubliceerde onderzoeken van het SCP, WODC en het Verwij-Joncker Instituut spreken van twee barrières voor jongeren met een migratie achtergrond bij het toetreden tot de arbeidsmarkt. BACK-UP pakt beide barrières aan.Picture1.png

Een barrière is het gebrek aan “functioneel netwerken”. Jongeren met een migratie achtergrond missen de rijkdom van de netwerken die hun in Nederland geboren leeftijdgenoten hebben. Hun vrienden van school, van hun dorp, hun nichten, neven, ooms en tantes, om slechts een deel van hun reeds bestaande netwerken te noemen, zijn waarschijnlijk niet bij hen in de buurt. De netwerken van hun ouders zijn er ook niet. Hoe langer mensen in hun nieuw land wonen, hoe meer hun netwerk vanzelf aangroeit. Dit is mooi, maar het gaat niet snel genoeg voor de jongeren. Want zij leren goed, ze leren door, en ze blijven met minder kansen op de arbeidsmarkt.

De ander barrière is uiteraard discriminatie. Ik vind het opvallend dat weinig mensen een link leggen tussen discriminatie en netwerkanalyse. Want discriminatie is ook een netwerkfenomeen, waar een dominante groep andere groepen of individuen uitsluit.

BACK-UP (“We all have your back”) leert jongeren netwerken ontwikkelen, benutten en delen. Daarnaast werkt het team van BACK-UP samen met de mentoren op school om strategieën te ontwikkelen om toegang te krijgen tot de dominante netwerken. BACK-UP wordt uitgevoerd op scholen en gebruikt de mogelijkheid van de netwerken van alle 40 deelnemers in het programma voor iedere participant. Dit doen we door de netwerken van alle jongeren in kaart te brengen, jongeren hun netwerkdoelen te laten formuleren en uitspreken en vervolgens projecten te laten uitvoeren waarin de relevante contacten van jongeren in de groep benut worden. Het programma is gebaseerd op jaren werkervaring met leerlingen in het vo en mbo-onderwijs, en met netwerkvaardigheden leren aan leraren, ondernemers en nieuwkomers in Nederland.

De trainers van BACK-UP

Bianca Heynis heeft 20 jaar ervaring met lesgeven en is eigenaar van YOIN.

Lin McDevitt-Pugh is netwerkexpert en auteur van het boek So You Think You Can’t Network

========

Voor meer informatie, bel Lin McDevitt-Pugh op 0615048468 of Bianca Heynis op 06 13238429

of schrijf naar backupnetwerkt@gmail.com.

Lees meer over het SCP onderzoek in mijn artikel op LinkedIn van januari 2017.

NETSHEILA verbindt. Gelijkheid tussen mensen en het gebruik van netwerken om dat te bevorderen inspireert ons. We werken met scholen, universiteiten, overheidsinstellingen, NGO's en bedrijven.

schrijf je in voor de nieuwsbrief